Bamiq

Bereidingstijd 30 minuten, exclusief weektijd
 
Voor 2 personen
100 gram quinoa
150 gram wortels
300 gram Savooie- witte of Chinese kool
1 flinke ui of 2 kleine uien (200 gram)
¼ knolselderij (200 gram)
halve prei (ook groene deel gebruiken)
150 gram kippenpoulet of in stukjes gesneden kipvlees
3 eetlepels bamikruiden van het Blauwe Huis
Keltisch zeezout
Olijfolie extra vierge
 
Bereidingswijze
  • Laat de quinoa minimaal 6 uur weken.
  • Was de groenten en snijd ze klein.
  • Kook de quinoa gaar in voldoende water in ongeveer 15 minuten. Laat de bamikruiden de laatste 5 minuten meesmoren. Zet het vuur uit en laat het met de deksel op de pan even staan.
  • Doe, terwijl de quinoa op het vuur staat, olijfolie in een andere pan, verwarm deze en voeg de kipstukjes toe. Roer door en voeg de ui toe en laat deze even meesmoren.
  • Voeg de wortels en knolselderij toe, breng weer aan de kook, zet gelijk het vuur weer laag.
  • Voeg de prei en kool toe. Opnieuw weer aan de kook brengen en zet het vuur daarna weer laag en laat het gaar smoren in ongeveer 15 minuten.
  • Roer de quinoa erdoor en breng op smaak met Keltisch zeezout.
 
Opmerking 1 Quinoa kan in het weekwater gekookt worden. Hebben uw darmen moeite met de vertering van quinoa, gooi dan het weekwater weg en kook het in vers water. Van nature zijn de zaadjes bedekt met een laagje saponine. Dit is een natuurlijke zeepstof die de planten zelf aanmaken. Saponine kan bij gevoelige darmen klachten veroorzaken. Door het weekwater weg te gooien, vermindert u het aandeel saponine. Kunnen we dit stofje wel verdragen dan is het beter om quinoa in het weekwater te koken omdat er ook gezonde stoffen in het weekwater terecht komen.
 
Opmerking 2 Wees niet zuinig met de olijfolie. Deze bevat een oliezuur en dat heeft een ontstekingsremmende werking! Voeg wanneer de groente dreigt aan te branden nog wat olie toe of wat water.
 
Opmerking 3 Veel vlees hebben we niet nodig. 75 gram per persoon is ruim voldoende. Eventueel kunt u nog wat minder vlees toevoegen.
 
Opmerking 4 Het is niet nodig om kippenpoulet bruin te bakken. Dit vlees is van zichzelf malser en daardoor lekkerder dan kipfilet. Poulet is verkrijgbaar bij de poelier.
 
Opmerking 5 Groenten altijd voor het snijden wassen. Dat geldt ook voor de prei. Gaan we gesneden groenten wassen dan bloeden uit de snijwonden sap met vitaminen en mineralen die vervolgens weggespoeld worden.
 
Tip Zet ’s morgens als u het ontbijt klaarmaakt de quinoa in de week. Dan hoeft u er de hele dag niet meer aan te denken.