Bloemkoolschotel met quinoa en kerrie

Bereidingstijd 30-45 minuten (exclusief weektijd)
 
Voor 3 personen
1 bloemkool
1 paprika
100 gram quinoa
3 eetlepels olijfolie extra vierge
water of bouillon (kip- of groentebouillon)
1 flinke eetlepel kerrie
Keltisch zeezout
naar keuze: sla
 
Bereidingswijze
Ø  Was de quinoa, voeg water toe en laat de quinoa ongeveer 6 uur weken in water. De quinoa moet onderstaan.
Ø  Was de groenten.
Ø  Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Ook het zachte gedeelte van de stronk kan kleingesneden en verwerkt worden.
Ø  Snijd de paprika in vieren, verwijder de pitten en snijd de paprika in kleine stukjes.
Ø  Doe olijfolie in de pan, voeg de bloemkool toe en voeg ook wat water of bouillon toe. Breng het aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat het vijf minuten smoren.
Ø  Zet ondertussen de quinoa op het vuur en kook deze in ongeveer 15 minuten gaar.
Ø  Voeg de paprika, kerrie en Keltisch zeezout aan de bloemkool toe en laat nog ongeveer 15-20 minuten smoren. Als de stukjes bloemkool gaar en nog stevig zijn, kunt u de pan van het vuur halen.
Ø  Voeg de quinoa toe en roer het door elkaar.
 
Opmerking 1 Omdat de bloemkool van zichzelf een droge groente is, is het nodig vocht toe te voegen. Controleer tijdens het smoren of er nog extra vocht toegevoegd moet worden. Voeg niet teveel vocht toe. Afgieten van groenten doen we niet!
 
Opmerking 2 De voordelen van het ontkiemen van zaden vindt u uitgelegd in hoofdstuk 3 van deel 3 van de serie ‘Kracht van oorspronkelijke voeding’. Het voordeel van weken is minder groot dan van het ontkiemen van zaden, maar vanwege het fytinezuur (zie pagina 14) is het altijd beter om zaden in ieder geval te laten weken!
 
Variatietip 1 Houdt u van een smeuïger schotel? Roer dan 1 of 2 rauwe eieren door de bloemkool en laat het een halve minuut stollen.
 
Variatietip 2 Verdraagt u geitenkaas, dan kunt u de schotel afdekken met ongeveer 150 gram geitenkaas en deze in de oven laten smelten. Een combinatie kan ook. Stel dat één van de gezinsleden geen geitenkaas verdraagt dan haalt u zijn of haar portie eruit en over het overgebleven gedeelte kan dan geitenkaas gedaan worden. Ook zonder geitenkaas en/of eieren is de schotel volwaardig aan voedingsstoffen.