Haverscones

Bereidingstijd 45 minuten (exclusief weektijd)  
  

Voor een bakplaat van 12 muffinsvormpjes 

 
200 gram naakthaver 
60 gram roomboter of ghee
4 eieren 
2 dl water 
1 theelepel Keltisch zeezout 
 

Bereidingswijze 

Ø  Week de haverzaden minimaal 6 uur. Laat het daarna uitlekken.
Ø  Verwarm de oven voor op 225°C. 
Ø  Doe het water samen met zout, roomboter of ghee en naakthaver in de blender en laat de haverzaden tot puree vermalen. 
Ø  Doe de puree in een pan, zet de pan op het vuur en breng de massa al roerende aan de kook. Laat de massa goed doorkoken. Zodra de massa als een stevige bal samenklontert de pan van het vuur halen.  
Ø  Laat het deeg 1 of 2 minuten afkoelen en voeg dan één voor één de eieren toe. Roer totdat de eieren goed opgenomen zijn.  
Ø  Vet de muffinplaat in en verdeel het deeg over de vormpjes.  
Ø  Schuif de vormpjes in de onderste helft van de voorverwarmde oven en laat het 15 minuten bakken op 225°C. Temper de oven op de 175°C en bak de scones nog ongeveer 30 minuten.  
 
Opmerking 1 Laat het deeg niet te lang in de blender zitten, dan wordt het zuur. De scones kunnen wel 4 cm hoog worden. Om te voorkomen dat de scones inzakken mag de oven tijdens het bakken niet geopend worden.

Opmerking 2 Deze broodjes zijn de 2e en 3e dag het lekkerst. Ze kunnen in de vriezer bewaard worden. Deze broodjes zijn heerlijk zacht, terwijl ze van volkoren haver gemaakt worden. 

Opmerking 3 Haver is van nature glutenvrij. De naakthaver die bij Vimenta te koop is, is niet gecertificeerd glutenvrij. Dat betekent dat er een verdwaalde tarwekorrel tussen kan zitten of dat er tarwestof tussen gekomen is. Deze haver kunt u wassen. En een verdwaalde tarwekorrel is herkenbaar. Bent u bang voor een verdwaald tarwestofje, dan moet u deze haver niet nemen. 

Tip Deze broodjes kunnen heerlijk belegd worden met de trio kruidenboter. Zie het recept op deze site!

Variatietip 1 Roer door het deeg een handvol zonnebloempitten en/of pompoenpitten. 

 
Variatietip 2 Roer nadat u de eieren toegevoegd hebt, 50 gram rozijnen door het deeg. Let op: ze worden dan wel zoeter en daardoor minder geschikt voor mensen met candida (darmschimmel), diabetes, ernstige vermoeidheid of overgewicht.   
 
Dit recept komt uit deel 3 van de serie ‘Kracht van oorspronkelijke voeding’.  Deel 3 bevat gezonde glutenvrije recepten, ook voor kinderen! Wilt u meer recepten ontvangen? Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief. Aanmelden kan via info@vimenta.nl. Voor meer informatie: zie www.vimenta.nl  tabblad nieuwsbrieven.