pannenkoeken van boekweitmeel

Dit recept is afkomstig uit deel 3 van de serie Kracht van oorspronkelijke voeding. De recepten in deel 3 zijn koolhydraatbeperkt. In deel 3 vindt u recepten die kinderen aanspreken, zoals lasagne zonder lasagne. 

Per persoon
 
75 gram boekweitmeel
2 dl water
1 ei
Keltisch zeezout
eetlepel roomboter of ghee op kamertemperatuur
 
Kluts boekweitmeel, water, ei, roomboter of ghee en zeezout tot een beslag. Laat het beslag minimaal een kwartier staan. 
Verwarm een koekenpan. Is de pan op temperatuur doe dan wat beslag in de pan. Bak de pannenkoeken op een hoog vuur aan beide kanten.
 
Tip 1 Wil men er een zoetstof bij en het is verantwoord, dan is een klein beetje koudgeslingerde honing aan te bevelen.
 
Tip 2 De dunste pannenkoeken zijn de lekkerste pannenkoeken. Probeer ze dan ook zo dun mogelijk te bakken. Is het deeg te dik voeg dan nog wat water bij.

Tip 3 voor een hartige pannenkoek: voeg één theelepel kerrie en een theelepel Provencaalse kruiden toe aan het deeg. 

 
Opmerking Pannenkoeken van boekweitmeel geeft een heerlijke rulle pannenkoek. Boekweit is een bijzonder product. Het is geen graan, maar behoort tot een andere familie.  Graan is een grassoort, boekweit hoort tot de duizendknoopgewassen. Het is broodnodig om de hoeveelheid tarwe die we dagelijks binnenkrijgen in te ruilen voor andere voedingsstoffen.  
Van boekweit is het volgende bekend:
Boekweit bevat veel eiwit en deze eiwitten zijn goed verteerbaar en heeft een reinigende werking. Boekweit werkt bloeddrukverlagend. Het heeft een verjongende werking op de aderen, vooral de slagaderen. Werkt positief ter voorkoming van spataderen.  

Tip 4 Bak ze eens met appeltaartvulling. Ze het recept in nieuwsbrief nr. 61.