Rode pesto zonder kaas en met gierst

Bereidingstijd 20 minuten (exclusief weektijd)
 
50 gram gierst
1 dl water
8 ml olijfolie extra vierge
1 flinke ui
2 tomaten
naar keuze: teentje knoflook
20 gram gedroogde tomaten (niet in olie), bijv. van het Blauwe Huis
½ eetlepel gedroogd paprikapoeder
1 mespuntje zwarte peper
1 klein mespuntje gedroogd chilipeper
½ eetlepel gedroogd basilicum (Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden kunnen ook gebruikt worden).
Keltisch zeezout
 
Bereidingswijze
Ø  Laat de gierst minimaal 6 uur of een nacht weken in 1 dl water.
Ø  Pel de ui en snijd deze in stukken. Evenals, indien gewenst, de knoflook. 
Ø  Doe een beetje olijfolie in een kleine pan, voeg de stukjes ui en knoflook toe en smoor deze goudgeel. Niet bruin laten worden!
Ø  Was de tomaten, verwijder het harde stukje waar de steel aan vastgezeten heeft.
Ø  Snijd de tomaten in stukken en voeg ze toe aan de uien.
Ø  Voeg ook de gedroogde tomaten en de gierst toe, breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat de gierst in ongeveer 10 minuten gaar worden met een deksel op de pan.
Ø  Haal de pan van het vuur en voeg de kruiden en overgebleven olijfolie toe en pureer het met een staafmixer tot een gladde massa.
Ø  Breng het op smaak met Keltisch zeezout.
 
Opmerking 1 We hoeven niet zuinig te zijn met olijfolie extra vierge. Deze olie bevat oliezuur (omega-9) wat een ontstekingsremmende werking heeft. Ook bevordert deze olie de aanmaak van DPP-4 enzymen.
 
Opmerking 2 Gierst bevat ongeveer 10% aan eiwitten. Ook is gierst rijk aan silicium. Ons lichaam heeft silicium nodig voor onze botten die worden er sterker van, ook heeft het een positief effect op huid, haar en nagels en helpt het bij de ontgifting van aluminium.
 
Opmerking 3 Hebben we een zwakke spijsvertering dan is het goed om gierst met mate te eten. Gierst vraagt namelijk veel spijsverteringssappen. Maken we die onvoldoende aan, dan wordt gierst niet goed verteerd en kan deze te zwaar vallen.
 
Tip Laat een paar eetlepels Keltisch zeezout oplossen in een glazen pot met water. Dan hebt u altijd opgelost Keltisch zeezout bij de hand. Als het water verzadigd is met zout, blijft de rest van het zout op de bodem liggen. Dat betekent dat het water steeds gelijke delen zeezout bevat. Iedere keer even schudden voor gebruik.