Romige Yoghaav, plantaardige yoghurt


Yoghurt zonder zuivel
 
Voor ongeveer 1 liter
200 gram naakthaver
3 dl water
6 dl water
1 dl water
Keltisch zeezout
1 capsule bacterium infantis Gold, multi probiotic of een andere probioticacapsule met ongeveer 15 miljard kolonievormende bacteriën
 
Bereidingswijze
Ø  Was de naakthaver.
Ø  Doe het in een pan met 3 dl water en laat het een nacht weken.
Ø  Verwarm de oven voor op 38 °C.
Ø  Breng de naakthaver in het weekwater aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten koken.
Ø  Doe 6 dl water in de blender en voeg de naakthaver en het kookvocht toe en pureer het tot een romige massa.
Ø  Doe de massa weer terug in de pan.
Ø  Spoel de blender met 1 dl water en voeg het spoelwater ook toe.
Ø  Breng op smaak met Keltisch zeezout en voeg de inhoud van een capsule probiotica toe en roer het erdoor.
Ø  Zet de pan in de oven en laat het ongeveer 10 uur in de oven staan.
Ø  Zet de oven uit en laat de pan in de oven afkoelen.
 
Tip 1 Yoghaav kan als basis gebruikt worden voor een budwigpapje.
 
Tip 2 Wilt u een frisser smaakje? Voeg dan, zodra de yoghaav klaar is, wat citroensap toe.

Tip 3 Is de Yoghaav te dik uitgevallen dan kunt u deze naderhand verdunnen met water of versgeperst sinaasappelsap.

Variatietip 1 klop per portie yoghaav 1 eetlepel rauwe cacao en 1 theelepel honing erdoor. 

Variatietip 2 Klop per portie yoghaav 1 eetlepel rauwe cacao, 1 theelepel honing en sap van één of halve sinaasappel erdoor.

Variatietip 3 Klop per portie sap van één of halve sinaasappel erdoor en garneer met aardbeien. 

Variatietip 4 Gebruik yoghaav voor het maken van ijs.


 
Opmerking 1 Het is voor iedereen goed om van tijd tot tijd gefermenteerd voedsel tot zich te nemen. Kunnen we geen zuivel verdragen, dan eten we ook geen yoghurt en missen we de probiotica die in de yoghurt zit. Op deze wijze gefermenteerde naakthaver is een heel goed alternatief. De naakthaver wordt gefermenteerd en wordt daardoor ook lichter verteerbaar.
 
Opmerking 2 Bacterium infantis is een probiotica die ook in moedermelk zit. Kampen we met een slechte spijsvertering en met een histaminebelasting dan is dit een goede probiotica om mee te beginnen. Deze probiotica is verkrijgbaar bij Vimenta.
 
Meer informatie over probiotica vindt u in deel 2 van de serie ‘kracht van oorspronkelijke voeding’.
Het recept voor het maken van zuurkool met probiotica staat in deel 2. Andere recepten met probiotica in deel 3.