Evenwichtiger en fitter leven? Bekijk onze kookboeken

Ziekte en voeding

De meeste aandoeningen zijn (menselijkerwijs gesproken) door voeding te beïnvloeden. Uit onderzoeken blijkt steeds vaker dat het voedsel, zoals het oorspronkelijk geschapen is, het beste toegesneden is op het DNA van de mens. Dit voedsel had een bepaald soort evenwicht dat nu vaak verstoord is.
Als voorbeeld noem ik vlees. Koeien die buiten gras en kruiden eten, nemen omega 3-vetzuren op in hun vlees. Koeien die binnen moeten blijven en de hele dag vooral maïs en soja eten, hebben nauwelijks omega 3-vetzuren in hun vlees. Omega-3 vetzuren zijn voor ons van wezenlijk belang. Door een tekort zijn we veel gevoeliger voor allerlei ontstekingen.

Een ander voorbeeld is voedsel dat industrieel bereid en bewerkt is met allerlei chemische toevoegingen. Dit voedsel staat zo ver van oorspronkelijk voedsel af dat er veel essentieel noodzakelijke voedingsstoffen in ontbreken en het ons lichaam belast met de chemische toevoegingen. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn boek: 'Kracht van oorspronkelijke voeding, deel 1'.
 
Door het verstoren van het evenwicht in het oorspronkelijk voedsel zijn er zelfs nieuwe ziekten ontstaan. Als voorbeelden noemen we MCS (ernstige overgevoeligheid voor chemische stoffen) en een exorfinenbelasting. Andere aandoeningen zoals diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten nemen enorm toe. Naast voeding is het ook van belang dat u uw levensstijl tegen het licht houdt. Vaak moeten we eerst ziek worden om te kunnen relativeren waar we mee bezig zijn. De boog kan niet altijd gespannen staan. Ontspanning op zijn tijd is nodig.

Welkom!

U bent welkom op een consult wanneer u graag wilt weten wat oorspronkelijke voeding kan doen tot het verminderen van uw klachten. 

Ik noem enkele aandoeningen waar goede voeding in de juiste samenstelling een grote rol speelt:

 • allergenen
 • astma
 • autistiform gedrag/ADHD/ADD
 • auto-immuunziekten
 • bloedarmoede
 • burn-out/chronische vermoeidheid/bijnieruitputting
 • candidiasis
 • coeliakie
 • diabetes mellitus
 • exorfinenbelasting
 • gewrichtsklachten
 • hart- en vaatziekten
 • kanker
 • maag-/darmklachten
 • menstruatiepijn
 • migraine
 • osteoporose
 • overgevoeligheid voor chemische stoffen of te bewerkte voedingsmiddelen (MCS)
 • overgewicht
 • parasieten
 • vage moeheidsklachten
 • vitamine B12-tekort
 • ziekte van Crohn

Toelichting

Bij kanker ga ik niet verder dan het geven van een voedingsadvies. Daarnaast kunt u een NTTT-arts raadplegen. Dit zijn artsen die verstand hebben van verschillende soorten chemotherapieën. Zij kunnen adviseren welke suppelenten u aanvullend kunt gebruiken. NTTT is een afkorting van Niet Toxische Tumor Therapie. 

Autisme, ADHD, ADD en een chronische vermoeidheid (CVE, ME, burn-out) zijn voedingsgerelateerde aandoeningen. Doordat de spijsvertering niet optimaal is, kan een exorfinenbelasting ontstaan. Exorfinen hebben een morfineachtige werking. Het is vergelijkbaar met alcoholverslaving. De één wordt druk van alcohol, een ander slaperig en weer een ander agressief. Dit zien we ook bij een exorfinenbelasting. De één wordt erg druk (ADHD), een ander agressief (PDD-NOS) en weer een ander loom. Gelukkig blijkt uit steeds meer onderzoeken dat mensen met autisme, ADHD en ADD baat hebben bij een ander voedselpatroon. Om zekerheid te hebben of er sprake is van een exorfinenbelasting kan een urine-onderzoek aangevraagd worden. Daarnaast zien we bij genoemde aandoeningen vaak dat de stoelgang meestal niet goed is. Een goede stoelgang stinkt niet, het is niet niet te dun en niet te hard. Ook hebben we bij een goede stoelgang geen toiletpapier nodig. Voor de vorm gebruiken we het, maar het papiertje blijft schoon. In een ontlastingsonderzoek zien we bij genoemde doelgroepen vaak parasieten en/of candida en/of slechte bacteriën. Ook is de spijsvertering vaak niet optimaal. 

Op het moment dat de voeding aangepast wordt en slechte bacteriën of parasieten opgeruimd worden, start het herstelproces. Let wel: Ik heb ook onderzoeken voorbij zien komen waar onderzoekers de conclusie trokken dat een aangepast dieet niet helpt omdat ze van het dieet wonderen verwachten, terwijl er geen controle is geweest of er ook parasieten, candida of slechte bacteriën in de darm aanwezig zijn. Zijn er ongewenste darmbewoners dan zullen bepaalde klachten blijven. Daarnaast zien we bij autisme ontwikkelingsachterstanden op sociaal-emotioneel gebied, met name wanneer autitisch gedrag al vanaf de geboorte aanwezig was. De sociaal-emotionele ontwikkeling vindt plaats door voortdurende interacties tussen volwassenen en kind. Hoe vaak doen we geen kiekeboe-spelletjes met kleine kinderen? Juist dit soort spelletjes bevorderen de sociale ontwikkeling. Kinderen met autistisch gedrag hebben dit soort interacties vaak gemist, dan denk ik met name aan kinderen die huilbaby's waren of apatisch voorzich uit staarden. Dat betekent dat een kind die opknapt van een aangepast dieet en na het afdoden van ongewenste darmbewoners ook ondersteuning nodig heeft om te werken aan achterstanden op sociaal-emotioneel gebied.  
 
Aanverwante aandoeningen zoals eczeem, hooikoorts en astma herstellen eveneens als de voeding aangepast wordt en de darm opgeruimd wordt! Soms gaat het herstel moeizaam, met name bij volwassenen, die bij nader onderzoek ook een stille infectie in het gebit hebben. 

Is het u ook niet opgevallen dat personen met autisme, ADHD/ADD vaak kampen met hooikoortsklachten? 

In de nieuwsbrieven vindt u interessante informatie!

Klik hier om de nieuwbrieven te bekijken

Verder wil ik u er op wijzen dat u bij ernstige klachten altijd een arts moet raadplegen. Ook zal ik naar uitslagen van artsen vragen en indien nodig verwijs ik u door naar andere deskundigen.

 

Vermindering van chronische klachten?

Vermindering van chronische klachten?

Hoe dan?
Sinds ik glutenvrij en melkeiwitvrij eet, mag ik herstellen van mijn burn-out!

Sinds ik glutenvrij en melkeiwitvrij eet, mag ik herstellen van mijn burn-out!

Ervaringsdeskundige
Meer weten wat u zelf kunt doen?

Meer weten wat u zelf kunt doen?

Wat dan?
Naakthaver, een bijzonder product

Naakthaver, een bijzonder product

Naakthaver kopen
Geliefde, vóór alle dingen wens ik dat gij welvaart en gezond zijt, gelijk uw ziel welvaart.
Bijbel, derde brief van Johannes, vers 2

Contactgegevens

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag vanaf 9.30 - 16.30 uur. Telefonisch spreekuur van dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 - 9.30 uur. 

Moddergatsweg 2
7951 NN Staphorst 

0522 - 464 785

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsbrief inclusief recept, ontvangen? Meld je aan!

Beroepsvereniging

lid van de beroepsvereniging MBOG
Kamer van koophandel 55786553
BTW-nr NL002163763B23